Juh tenyésztés

Racka Juhok

Szeretnénk megmenteni a rackát. Nem a kihalástól, mert az még nem fenyegeti, bár a tendenciákat figyelembe véve az is reális lehetőség. Az ismeretlenségtől szeretnénk megmenteni és ennek minden következményétől. Szeretnénk, ha mindenki megismerné és tudná, hogy egyedülálló magyar fajtáról van szó, amely már több mint ezer éve velünk él. Ha mindenki tudná, hogy már alig 2000 anya van csak az országban, pedig a XIX. században milliós volt a létszámuk. Szeretnénk, hogy a racka ismét megbecsült állat legyen. Ön is segíthet ebben.

Juh nyáj tahitótfalu

Egykor eleink szótárában a juh szó egyet jelentett a rackával és a birka szó a külföldről behozott alacsony húsminőségű merinókat jelentette. A racka akkoriban még egyet jelentett a minőségi juhhússal! Mára ez a tudás elveszett. Amit ma kapni lehet juh vagy bárány húsként, az vagy a drága pénzen ideutaztatott és vagyonokért árult Új-Zélandi bárány, vagy nagyrészt merinó, melyet expressz módon hizlalnak zárt tartásban báránytápon, az állat sem füvet, sem napfényt nem lát.

Ezekkel szemben a racka – ha a gazdasági oldalt nézzük – nem versenyképes. A racka parlagi juh, a szó jó értelmében véve. Legelőn tartható , a tartástechnológia miatt lassan gyarapszik. Nyilvánvaló, hogy egységnyi idő alatt kisebb hasznot termel az intenzív fajtákkal szemben.

Ezek a hátrányok azonban előnyként is felfoghatók. A modern fajtákkal szemben egészséges, edzett állat, legelőn éli az életét, süt le rá a Nap. A mozgás miatt ugyan lassabban gyarapszik, viszont ez jó hatással van az izomfejlődésre és a szervezeti szilárdságra

DSC_1263

Ezek a tulajdonságai sajnos nem ismertek, a racka nincs a köztudatban. Jó tulajdonságait sem ismerik, nem keresik a racka termékeket. Mivel ismertség hiányában nincs piaca, kevesen tartják. A rackák száma csak fogy, és fogy a tartóké is. Könnyen megjósolható, hogy mi lenne a folyamat vége.

Mi ennek szeretnénk véget vetni. Ismertséget és ezzel biztos piacot, fogyasztói bázist teremtve. Ha keresik, többen fogják tartani. Ha többen tartják nő az állomány egyedszáma. Reméljük, a rackával is lehet sikertörténetet írni, hiszen sikerült már több őshonos állattal. Rajtunk nem fog múlni.