Lótenyésztés

Magyar Hucul Ménes

A Hucul egy Kárpátokban őshonos hegyi kis ló fajta, mely az ott élő egyik népcsoportról kapta nevét.

Jellemzői a nagy szervezeti szilárdság, kedvező temperamentum és könnyű használhatóság. Eredetileg málhás feladatokra használták őket, de  a zord hegyi körülmények között bármilyen feladatot elláthatott, legyen szó szántásról, kocsizásról, vagy nyereg alatti munkáról. Jelenlegi hasznosítása elsősorban a szabadidős lovaglás, melyre kiegyensúlyozottsága teszi alkalmassá.

Dr. Magyar Gábor az elsők között kezdett ezzel a fajtával foglalkozni a 90-es évek végén, mely akkor őshonossága ellenére kevéssé ismert fajta volt. 2010-re az állomány már 60 tenyészkancából állt, az évjárati csikókkal a ménes létszáma megközelítette a százat. A  tudatos szelekcióval, ill. ménhasználattal sikerült egy  minden fajtajellegében megfelelő, de méreteiben,  használatában kissé egyedülálló állományt létrehozni, a Magyar Hucul Ménesben  jelenleg 40 tenyészkancával folyik a tenyésztés. Ménesünket rideg tartásban tartjuk és gyakran nyeregből őrizve legeltetjük, hajtjuk.

Csikóinkat kiképezve folyamatos utánpótlást biztosítunk azok számára, akiknek fontos, hogy őshonos fajtájú, egészséges körülmények között felnőtt, kiegyensúlyozott szabadidőlovat lovagoljanak. Ha szeretne a fajtával közelebbről megismerkedni, várjuk érdeklődését.

A Hucul fajtáról bővebben, Dr. Mihók Sándor tollából itt olvashat.